Monday, October 14, 2013

Quiz Time 131

1)X was first introduced  in France.It was used for online purchases, make train reservations, check stock prices & even search the telephone directory.-It was a precursor to WWW online services. Identify X ?

2)Connect
Logo CCC.svg               
3)Which American IT company bought Goodreads.com in 2013 ?

4)X was a fake chess-playing machine constructed in the  18th century.It was exhibited as an automation,but actually it was a hoax. In November 2005, Y even named an API after it. Identify X & Y ?

5)Identify



Amazon Glacier.svg

6)Which company launched the "Toq" series of smart watch in October 2013 as a proof of concept ?

7)Expand IMOD ?
Hint- a new technology used in visual displays.may become popular in future !

8)Identify this audio format ?


9)X is a standard developed by the Wireless Power Consortium for electrical power transfer over distances of up to 4 cm.Many companies like  Asus, HTC, Huawei,  Nokia are part of the venture. Identify X ?

10)Identify?
Xbox SmartGlass logo.jpg


Read More

Monday, October 07, 2013

Quiz Time 130

1)Id the game and the the company which makes it?




     

2) Apollo  was the code name of which famous phone OS ?


3) X was was founded in 1991 by four members of the computer company Softdisk: programmers. X was responsible for some of the biggest technological breakthroughs of video game technology for the PC. In 2009 it  ZeniMax Media acquired the company. Id X ?

4)X is the largest telecommunications equipment maker in the world.It was founded in 1987 by ex-military officer.The company is headquartered in Shenzhen. Id X ?

5)Which was the first fully automatic cellular phone system?

6)Id the company?

 










7)X was a Cold War vacuum tube computer developed by the MIT  Laboratory for the U.S. Navy. It was amongst the first computers that operated in real-time,used video displays for output.Id X ?

8)It has been awarded since 1917, when its first recipient was Major Edwin H. Armstrong. It is given for an exceptional contribution or an extraordinary career in the field of electronics etc. The medal was originally founded by the Institute of Radio Engineers (IRE) as the IRE Medal of Honor. How is it known today ?

9) BREW, OmniTRACS, MediaFLO, mirasol displays, uiOne, Gobi are products from which company ?

10)Id him






Read More

Thursday, September 05, 2013

TCS IT Wiz 2013 Bhubaneswar Prelims

1.What is the online meeting, desktop sharing, and video conferencing sotware from Citrix called?
2.Identify the person associated with this who is the founder of Intel
3.It is often used as a measure of computer operating system reliability or stability.It measures the time of a machine, typically a computer, has been working and available.Which term ?
4.In the context of disaster recovery,what is th maximum tolerable length of time that a computer, system, network, or application can be down after a failure or disaster occurs?
5.Identify the company
6.Lenovo, Paypal and few other companies have launched this alliance with the goal of revolutionizing online authentication with an industry-supported,standards-based open protocol that not only makes users more secure but is also easy and convenient to use.What is it ?
7.Web OS, is a mobile operating system that was earlier owned by HP.It has been acquired by which company now ?
8.Identify this logo
9.What is the action of recording the keys struck on a keyboard typically in a covert  
 manner so that the person using the keyboard is unaware that their actions are being monitored called ?
10.When is the World Backup Day celebrated (March 31, December 31, June 1)
11.Born : January 30, 1925. Died: July 2, 2013, American engineer and inventor who changed computing for life. Who ?
12.What is 'S' is SRAM ?
13.Wishtel is a Mumbai based company which makes OS for BSNL tablets. What is special about this OS?
14.It is the set of rules that defines the combinations of symbols that are considered to be a correctly structured document or fragment in that language. ( He gave the clue ‘ _____ error’)
15.What was the theme of this Amul Ad ?
16.EOS is a product by which company ?
17.“Keep Moving” is the tagline of which product? (model no wasn’t required)
18.It is the process of removing the limitations on Apple devices running the iOS operating system through the use of software and hardware exploits – such devices include the iPhone, iPod touch, iPad, and second generation Apple TV.What ?
19.PCI DSS is a proprietary information security standard for organizations that handle cardholder information for the major debit, credit, prepaid, e-purse, ATM, and POS cards. What is the fulform of PCI is DSS is Data Security Standard ?

ANSWERS :
1. GoToMeeting
2. Robert Noyce
3. Uptime
4. Downtime
5. Karbonn
6. FIDO Alliance
7. LG
8. Flipboard
9. Keylogging
10.March 31st
11.Douglas Engelbert
12.Static
13.Hindi Android OS
14.Syntax
15.i-Fun
16.Canon
17.Blackberry Z10
18.Jailbreaking
19.Payment Card Industry
Read More

Sunday, September 01, 2013

TCS IT Wiz 2013 Pune Prelims

1. Which celebrity became the first Indian to cross 1 million follower mark on Twitter ?
2. Which site makes users copy another persons photos and put them on instagram as their own?
3. nexGTv is a mobile application,which  provides access to live TV channels and video on demand on handsets. This app allowed people to watch videos of one of the largest events in human history this year. Which event ?
4. Identify this CEO of a famous mobile company
5. Which famous company did  Sanjay Mehrotra form, headquartered at  Milpitas, california, this company produces what are today known as pendrives?
6. We all say Giga bye. Now this is 10 to power how much ?
7. In the world of books what is the full form of ISBN ?
8. Identify this logo such that before the .ly a meaningful word is formed?
9. Identify this logo
10. Sometimes advertisements on the net have virus in them,that is you might think it is a genuine ad but in real it is a virus. identify this term.
11. TCS has been in the news due to its acquisition of a French Technology services company for over 75 million euro.Name the company?
12. In which famous Indian directors memory did Google have this doodle.
13. What is Samsung's answer to Siri ?
14. In the domain extension .com what does com actually stands for ?
15. What is the full-form of the famous company AMD ?
16. Today we have a better system of security on social networking sites other than usernames and passwords. Identify it.
17. What is this device called: it was used to watch movies nearly 15-20 years back,it was big than todays CD roms?
18. What is Mozilla's online paying application called?
19. Mozilla and which famous Korean telecom giant is collaborating to produce Mozilla's next generation web browser SERVO?
20. Identify him . He is not very famous.But founder of a famous website
ANSWERS:
1. A R Rahman
2. Insta Slash
3. Maha Kumbh Mela
4. Stephen Elop(Nokia)
5. Sandisk
6. 9
7. International Standard Book Number
8. Bit.ly
9. Norton
10. Mal Advertising
11. ALTI SA
12. Satyajit Ray
13. S Voice
14. Commercial
15. Advanced Micro Devices
16. Dual Authentication
17. VCR
18. Mozpay
19. Samsung
20. Eduardo Saverin (Facebook)

Read More

Friday, August 09, 2013

TCS IT Wiz 2013 UAE Prelims

1.What in the world of computers was initially designed to prevent phosphor burn-in on CRT and plasma computer monitors?
Ans:Screen Saver
2.What do you call a person who spends a great deal of his time on computers ?
Ans:Mouse Potato
3.What is this called?

Ans:Blue Screen of Death
4.Which was the most used term on the internet in 2012?
Ans:Hashtag ( # )
5.Who are they ?

Ans:MS Office Assistants 
6.Identify her ?

Ans:Virgina Rometty 
7.Which company provided solutions for the New York Half marathon ?
Ans:TCS
8.Who was the Times Person of the Year for the year 2006 ?
Ans:You ( Reference to the millions of people contributing to the internet)
9.Identify the logo ?

Ans:Dropbox
10.Which term is used to describe a computer security expert who uses hacking with ethical intentions like improving security of workstations ?
Ans:White Hat Hacker
11.Identify

Ans:Angry Birds - Star Wars

Read More

Thursday, August 08, 2013

TCS IT Wiz 2013 Bangalore Prelims

1.Whose Logo?

2. Expand SMTP.
3. How is Alex Oloitiptip, a citizen of Kenya related to TCS?

4. Name the technology encircled below. 


5. Which content management system was started by Matt Mullenweg and Mike Little?
6. Expand CERT.

7. The 'Flip' feature was introduced in which version of Internet Explorer?

8. Shown below is TubeTop an inflatable laptop. Whose April fool prank is this?




9. Identify him.

10. Which Taiwanese giant produces the 'Iconia' series of tablets?

11. Which Indian non-profit organization has started an initiative to back 10000 tech start-ups?

12. What in the world of technology marked its commencement with a video named 'Me at the Zoo'?

13. Which rule says that '90% of the participants of a community only view content, 9% of the participants edit content, and 1% of the participants actively create new content'?

14. Expand JPEG.


15. Introduced in 1992, IBM Simon was the first of its kind. What is being talked about?

16. NMDC and IndusInd will replace Siemens and which other company in the 50-Share Nifty benchmark with effect from April First?

17. Started by Joe Fernandez and Binh Tran, it is a website and mobile app that uses social media analytics to rank its users according to online social influence via the "x Score", which is a numerical value between 1 and 100. Above is the Wikipedia description of what?

18. X is a mobile app owned by Twitter that enables its users to create and post short video clips. Name X.


19. It refers to uniquely identifiable objects (things) and their virtual representations in an internet-like structure. The term was first used by British technology pioneer Kevin Ashton in 1999. Which term is described above?


20. ISACA is a global professional association focused on IT Governance. It goes only by its acronym now.Previously its full form was also used. What is it?


Answers-
1. Sina Weibo
2. Simple Mail Transfer Protocol
3. He won the TCS 10 K marathon
4. Radio Frequency Identification
5. Wordpress
6. Computer Emergency Response Team
7. IE 10
8. Toshiba
9. Sundar Pichai
10. Acer
11. Nasscom
12. Youtube('Me at the zoo' was the first video to be uploaded on Youtube)
13. One percent rule.
14. Joint Photographic Experts Group
15. Smartphone(Simon was the first Smartphone)
16. Wipro
17. Klout
18. Vine
19. Internet Of Things
20. Information Systems Audit and Control Association

Cutoff - 10
Read More

Wednesday, August 07, 2013

The Kenguru

Kenguru is the first ever electrically powered vehicle designed especially for wheelchair users who would like to get about town without assistance, this could be exactly what you are looking for. You
enter the Kenguru on an automatically lowering ramp, which comes down as the back door opens at the press of the key.
Read More

Tuesday, August 06, 2013

TCS IT Wiz 2013 Ahmedabad Finals

1st Round - Data Clouds
1. This revolutionized the computer gaming industry. Simplicity through technology was the key. What was this game?

http://4.bp.blogspot.com/-HEEvbg5nr-k/UgBf3jTbsCI/AAAAAAAABMc/dW1Ad2-nh5c/s1600/Pong.jpg 

Ans-Pong.

2. X is a folk of the Debian project's code-base. X was first released in October 2004. What is X?

Ans-Ubuntu

3.The codename of this was 'emerald sea' and was named after a painting. What?

Ans-Google+

4. Known famously as the Blue Box. Who created it?

http://3.bp.blogspot.com/-UkjTVNijV8o/UgBisLs7XpI/AAAAAAAABMs/CxFPcx1xZnY/s1600/blackbox.jpg 

Ans-Steve Wozniak

5. His other big venture Blue Origin wants to develop space hotels and amusement parks for the people. Which Person?

Ans-Jeff Bezos

6. What does this picture depict?
 

Ans- Christopher Latham Sholes making the QWERTY typewriter.

2nd Round - Big Data Visualization 
1. The hints were-
  • Image of Rory Read.
  • The future is fusion.
  • Advanced Micro Devices.
Ans-AMD

2. The hints were-
  • Inspiring Innovation. Persistent Perfection.
  • Image of Jerry Shen. 
Ans-Asus

3. The hints were-
  • Imangi Studios.
  • Image of an Old Temple.
  • Image of creators of Temple Run.
Ans-Cambodia(Pick Brain asked to connect all these to a country)

4. The hints were-
  • Kijiji.
  • 1995.
 Ans- e-bay

5. The hints were-
  • Netcast Entertainment.
  • 1958.
  • Zenith.
Ans-LG

6. The hints were-
  • Service Games.
  • 1940.
Ans-SEGA


3rd Round - @TCS
1. The earlier name of this creation by TCS was _________. It is currently known as 'TCS code generator framework'. What are we talking about?

(Choices-TCS Bancs, Mastercraft, Phoenix)

Ans-Mastercraft

2. This man is an alumnus of IIM Ahmedabad. He worked in Tata Industries...(BUZZ)

Ans-Rajesh Gopinath

3. Professor EC Subbarao a renowned material scientist and a distinguished academician in India was the founding director of which illustrious TCS subsidiary?

(Choices- Computer Maintenance Corporation, TRTDC)

Ans-TRTDC

4. This leading operator of restaurants in the United Kingdom includes brands like Hollister, Metro Professionals has tied up with TCS to optimize its human resources and also to create a cloud based platform solution. Which UK based company am I talking about?

(Choices- Mitchells and Butlers, Bakes and Breads, Marks and Spencers)

Ans- Mitchells and Butlers

4th Round - Internet Of Things (IOT)  
In this round some audio-visuals were provided on screen and they had to be connected to give out a single answer.
1.Connect-

 


Ans- Foxconn

2. Connect-

-The video of a person talking about Bell Labs.

Ans- C programming language

3. Connect-




- Cabbage King

Ans-Rovio

4. Connect-





Ans- Paul Allen (Microsoft)


The 5th round Pin trust can be seen from this video - Click Here


Youtube video for 

1st Round - Click Here

2nd Round - Click Here

3rd,4th and 5th Round - Click Here
Read More

Monday, August 05, 2013

Quiz Time 129

1. X is competition for finding a Google search query consisting of exactly two words , that returns exactly one hit. What is X ?

2.Connect
Orlowski.jpg   

3. What is this?
 

4.  On February 2011,which IBM computer defeated the two greatest Jeopardy champions ever, Brad Rutter and Ken Jennings, by a significant margin ?

5. What is the name of supercomputer in the novel Hitchhiker's Guide to the Galaxy constructed  for the purpose of calculating the "answer to life, the universe and everything" ?
BTW the answer is 42,took 7.5 million years to calculate !!!

6. Which widely popular term made its first appearance when  Ericsson described its GS 88 "Penelope" ?

7. What is the fictional, self-aware AI system which features in the Terminator franchise ?

8. What is this type of graphic using characters called?

9. Which OS is being used in the widely awaited   Microsoft Surface tablet ?

10. Identify



Read More